Luova Suomi matkasi designjunan kyydissä Helsingistä Rovaniemelle keskiviikkona 22.2.2012. Junamatkan aikana syntyi uusia muotoiluratkaisuja, hankeideoita ja yhteistyöverkostoja. Rovaniemellä odotti Rovaniemi Design Weekin tarjonta!

Helsinki-Rovaniemi juna täyttyi keskiviikkona designväestä. Konferenssivaunun valtasivat 24h designkisaan osallistuvat muotoilun ammattilaiset: kilpailutiimeillä oli vuorokausi aikaa pohtia, millä tavoin kivijalkayritysten brändiä voitaisiin kehittää houkuttelevammaksi. Tutustu tiimiläisten kilpailuehdotuksiin osoitteessa www.lapinkansa.fi/24hdesignkisa!

Luovien alojen verkoston, Innovaatioverkoston ja Hyvinvointiverkoston isännöimässä vaunussa matkasi joukko luovien alojen hanke- ja kehittäjätoimijoita. Matkan aikana kuultiin uusista muotoiluun liittyvistä hankkeista, työstettiin omia hankeideoita ja verkostoiduttiin tehokkaasti.

Matkalaisia pidettiin vireessä taukojumpan ja visailujen avulla.

Luova Suomi oli mukana työstämässä ajatusta luovien alojen valtakunnallisesta viestintä- ja tiedonvaihto foorumista. Ideaa työstettiin keskustelujen ja palautekyselyjen avulla: Millaisia valtakunnallisia tieto- ja viestintäpalveluita tai kommunikaation ja tietojen jakamisen alustoja luovilla aloilla tarvitaan? Mitä teemoja tai viestejä tulisi nostaa osaksi valtakunnallista luovien alojen kehittämistyötä? Entä miten sinä voisit toimia osana valtakunnallista verkostoa?

Keskusteluissa ja palautekyselyissä esiin nousseita tieto- ja kommunikaatiotarpeita on koottu oheiseen kaavioon.

Käyttäjälähtöistä suunnitteluprosessia harjoitettiin vielä torstai-aamupäivän Uusia oivalluksia! -työpajassa Kulttuuritalo Korundissa Rovaniemellä. Palvelumuotoiluasiantuntija Juha Tuulaniemen vetämässä työpajassa pohdittiin ryhmissä muotoiluosaamisen ja design-ajattelun hyödyntämistä Satakunnan pelastusharjoitusalueen suunnittelussa ja kuituhampun jatkojalostuksessa.

Iltapäivällä kuultiin ajankohtaista asiaa designin ja liiketoiminnan yhtymäkohdista Bisnes, Trendit & Muotoilu -seminaarissa Lappia-talon Muotoilukeskuksessa. Mikä merkitys trendeillä ja designilla on liiketoiminnassa? Lue koko juttu seminaarista Luova Suomen sivuilta!

Rovaniemeltä palattiin monia uusia ideoita, kontakteja ja tietoja rikkaampana. Suosittelemme junaan hyppäämistä lämpimästi! Katkonaisten verkkoyhteyksien vallitessa jää aikaa keskusteluille ja uuden luomiselle yhdessä.

Ohessa muutama hyvä juttu matkan varrelta:

  • Ready Steady Go! Finland -hanke luo uusia tuote- ja palveluinnovaatioita liikunta- ja muotoilualan rajapinnoilla.
  • CreativeMe on toisen- ja korkea-asteen opiskelijoille ja tutkimushenkilökunnalle suunnattu monikielinen ja interaktiivinen verkkofoorumi ja oppimisympäristö.
  • Juha Tuulaniemen Palvelumuotoilu -kirja johdattaa palvelumuotoilun perusteisiin.

 Inka Reijonen

Kirjoittaa toimii viestintäsuunnittelijana Luova Suomi -hankkeessa.

Luova Suomi
Luova Suomi koordinoi opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoimaa Luovien alojen yritystoiminnan kasvun ja kansainvälistymisen kehittämisohjelmaa. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa luovia toimialoja sekä tehdä tunnetuksi niiden merkityksiä ja mahdollisuuksia osana uudistuvaa taloutta. Hanke on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) osarahoittama.