Tutkimuksen puiteohjelma (7. puiteohjelma 2007-2013)

Tutkimuksen puiteohjelma on EU:n tärkein väline, jolla ohjataan ja rahoitetaan eurooppalaista tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Tavoitteena on eurooppalaisen tutkimusalueen (European Research Area, ERA) kehittäminen ja maanosan kilpailukyvyn edistäminen. Puiteohjelmaan voivat osallistua EU:n jäsenmaat ja ns. liitännäisvaltiot, jotka maksavat osansa puiteohjelman budjetista. Liitännäisvaltiot ovat Norja, Sveitsi, Islanti, Israel, Liechtenstein, Kroatia, Serbia, Makedonia, Albania, Turkki ja Montenegro. Lisäksi monista muista maista ja alueilta tulevat osanottajat voivat osallistua minimiosallistujamäärän (3 EU/ LV-maata) täytyttyä. Komissio jakaa seitsemännen puiteohjelman neljään osaan, jotka on tiivistetty sanoiksi yhteistyö, ideat, ihmiset ja valmiudetTässä luovien alojen yritysten ja kehittäjätahojen osalta soveltuvia osia voivat olla yhteistyö ja valmiudet. Puiteohjelmasta kiinnostuneiden on syytä ensin lukea kunkin vuoden työohjelma. Lisätietoja < http://www.tekes.fi/eu/fi/community/7.%20puiteohjelma/871/7.%20puiteohjelma/1870 >

 

Yhteistyö

Kenelle

Yritykset, yliopistot ja tutkimuslaitokset tai muut tutkimusta tekevät tai hyödyntävät organisaatiot tai ryhmät. Myös yksityinen henkilö voi periaatteessa toimia hankkeen osallistujana.

 

Mihin

Haastaviin t&k-hankkeisiin, jotka kohdistuvat määrättyihin aihealueisiin. Aihealueista tieto- ja viestintäteknologiat sekä yhteiskunta- ja humanistiset tieteet voisivat tarjota kehitysvaihtoehtoja luoville toimialoille.

 

Milloin

Vuosittaiset hakuajat, ilmoitetaan erikseen internetsivuilla

 

Rahoituksen ehdot

Yhteistutkimushankkeiden (Collaborative Project, CP) rahoitus lasketaan työstä aiheutuneiden todellisten kulujen mukaan. Yhteistutkimushankkeiden eri tehtävillä on eri rahoitusprosentit. Tutkimus- ja kehittämistyöstä komissio korvaa 50 – 75 prosenttia, demonstraatiotoimista 50 prosenttia ja konsortion hallinto- ja koulutuskuluista 100 prosenttia. Osallistujien on itse rahoitettava loput. Hankkeiden hyväksyttäviä kustannuksia ovat kaikki ne kustannukset, jotka ovat aiheutuneet hankkeen aikana, ovat olleet välttämättömiä hankkeen toteuttamiselle ja jotka on kirjattu osallistujien kirjanpitoihin. Osa välillisistä (yleis)kustannuksista voidaan hyväksyä. Suomalaisilla hakijoilla on mahdollisuus hakea hankkeen valmisteluun ja hakemuksen laadintaan avustusta kansallisilta rahoittajilta, Tekesiltä ja Suomen Akatemialta.

 

Partnerit

Seitsemännen puiteohjelman t & k -hankkeessa on oltava mukana vähintään kolme organisaatiota kolmesta eri EU- tai liitännäisvaltiosta.

 

Valmiudet

Pk-yrityksiä ja toimialoja hyödyttävä tutkimus: tutkimus pk-yritysten tueksi

 

Kenelle

Pk-yrityksille

 

Mihin

Hankkeissa pieni ryhmä pk-yrityksiä ostaa tarvitsemansa tutkimustyön komission rahoituksen avulla. Tutkimustulokset ovat pk-yritysten omaisuutta. Projektit lähtevät täysin pk-yritysten omista tutkimus- ja kehittämistarpeista ja ne voivat liittyä mihin tahansa teknologia- tai tuotekehitysongelmaan.

 

Rahoituksen ehdot

Hankkeen budjetin on oltava 0,5 – 1,5 MEUR. Komission rahoituksen on tarkoitus kattaa ostetun tutkimuksen kustannukset. Projektin kokonaisrahoitus voi olla korkeintaan 10 % yli tutkimuslaitosten tutkimuslaskutuksen. Hankkeen keston tulee olla 1 – 2 vuotta. Suomalaisilla hakijoilla on mahdollisuus hakea hankkeen valmisteluun ja hakemuksen laadintaan avustusta kansallisilta rahoittajilta. Pk-yrityksille avustusta myöntävät ELY-keskukset.

 

Partnerit

Mukana on oltava vähintään 3 pk-yritystä kolmesta eri EU-maasta tai liitännäisvaltiosta sekä 2 tutkimustahoa, joiden sijainnilla ei ole merkitystä. Hankkeeseen voi osallistua myös suuria yrityksiä ja muita loppukäyttäjiä/hyödyntäjiä kunhan niiden rooli ei ole liian hallitseva.

 

Kokemuksia

Projektiryhmän koko on tyypillisesti 5 – 10 osallistujaa (keskimäärin 9 osallistujaa). Keskimääräinen budjetti 1,4 Meur, josta alihankinnan osuus 0,94 Meur ja komission korvaus 1,03 Meur. Management-kustannukset 6%.

Pk-yrityksiä ja toimialoja hyödyttävä tutkimus: tutkimus pk-yritysjärjestöjen tueksi

 

Kenelle

Pk-yritysjärjestöille, toimialaliitoille

 

Mihin

Toimialaliitto tai muu järjestö voi ostaa tutkimustyön tutkimustaholta komission rahoituksen avulla. Tavoitteena on, että tutkimuksesta hyötyy koko toimiala tai laajat pk-yritysjoukot.

 

Rahoituksen ehdot

Hankkeen budjetin on oltava 1,5 – 4,0 M€.  kesto 2 – 3 vuotta. Suomalaisilla hakijoilla on mahdollisuus hakea hankkeen valmisteluun ja hakemuksen laadintaan avustusta kansallisilta rahoittajilta. Pk-yrityksille avustusta myöntävät ELY-keskukset.

 

Partnerit

Mukana on oltava vähintään 3 toisistaan riippumatonta pk-yritysjärjestöä tai toimialaliittoa eri EU- tai liitännäisvaltioista, tai yksi liitto tai yhdistys, joka koostuu vähintään kahdesta eri maassa olevasta, toisistaan riippumattomasta yhteisöstä sekä 2 tutkimustahoa, joiden sijainnilla ei ole merkitystä. Lisäksi vaaditaan muutaman pk-yrityksen (2-5) muodostama ydinryhmä, joka varmistaa, että tehty tutkimus todellakin hyödyttää pk-yrityksiä.

 

Kokemuksia

Projektiryhmän koko on tyypillisesti 10 - 15 osallistujaa (keskimäärin 14). Projektin budjetti aiemmissa hauissa keskimäärin 3,06 Meur, josta tutkimusalihankintaa 2,11 Meur ja komission rahoitus projektille 2,27 Meur.