Aika usein, kun jokin taho alkaa tehdä kehittämistyötä tälle ajalle tyypillisesti hankkeen muodossa käy ilmi, että aihepiirin ympärillä on olemassa aktiivinen toimijakenttä. Niin tässäkin tapauksessa. Luova pääkaupunkiseutu -valmisteluhankkeessa tarkasteltiin hukkatilojen ja joutomaiden tuottavuutta - aihepiirin parissa aktiivisesti toimivien äänellä. Tarkoituksena oli voimistaa jo olemassa olevaa ilmiötä, saavuttaa narinalla laajempi vaikuttavuus.

Luova pääkaupunkiseutu -hankkeessa tarkasteltiin hukkatilojen ja joutomaiden tuottavuutta erityisesti välillisen vaikuttavuuden ja luovien alojen näkökulmasta. Valmisteluhanke toteutettiin seutuyhteistyönä Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Kirkkonummen kesken. Yhteistyö perustui metropolialueen kilpailukykystrategian toimeenpanemiseen: tavoitteena oli rakentaa yhteys niihin toimijoihin ja tahoihin, joiden kanssa tulevaisuudessa voitaisiin toteuttaa väliaikaiskokeiluja tiloissa, rakennuksissa ja alueilla.

Tilojen, rakennusten ja alueiden väliaikaiskäytöt ovat alusta myönteiselle kaupunkikehitykselle ja vastavoima metropolistumiseen liittyville negatiivisille ilmiöille, kuten segregaatiolle. Urbaani kesannointi, monimuotoinen elinkeinoharjoittaminen, tapahtumat ja hyvä kansalaistottelemattomuus sekä hetkeen kytkeytyvä yllätyksellisyys luovat sallivaa ilmapiiriä. Ne tekevät seudusta sosiaalisesti eheän paikan asua ja vetovoimaisen vierailukohteen.

Väliaikaiskäyttöjen kautta saavutetaan elinkeino- ja työvoimapoliittisia etuja, joiden mallintaminen on moniulotteista. Luovilla aloilla edut realisoituvat hitaasti, mutta niiden vaikuttavuus voi olla ajansaatossa moninkertainen verrattuna investointiin. Se on kokonaistaloudellista vaikuttavuutta, josta osa on mitattavissa sosiaalisina ja kulttuurisina euroina. Klusteroituessaan luovien alojen toiminta säteilee myös kansainvälisesti. Se edistää vientiä, kansallista kilpailukykyä ja lisää alueen houkuttelevuutta matkailukohteena. Siksi väliaikaiskäyttöjen suosiminen tulisi nähdä erityisesti luovien alojen pienyritysten toimintaedellytysten ja verkostoitumisen kehittämistoimenpiteenä. Yksittäisinä toimenpiteinä kuntaorganisaatioissa voitaisiin harkita esimerkiksi liikevaihtoon perustuvaa portaittaista tilavuokramallia ja uusien kokonaistaloudellisten mittareiden käyttöönottoa.

Luova pääkaupunkiseutu -valmisteluhanke päättyy eikä jatkohanke valtion taloudellisista syistä toteudu, mutta ainakin yksi asia pysyy. Tilojen, rakennusten ja alueiden väliaikaiskäyttöjen edistäminen kaikkia osapuolia hyödyttävällä tavalla on osa Helsingin kaupungin elinkeinopoliittisia kehittämisvalintoja. Sitä selkänojaa kannattaa käyttää hyväksi.

Hannaliisa Johnson

Kirjoittaja on luovien alojen asiantuntija Helsingin kaupungin elinkeinopalvelussa ja vastasi Luova pääkaupunkiseutu -valmisteluhankkeesta.

Lue myös Luova pääkaupunkiseutu -valmisteluhankkeen loppujulkaisu, narahtava kaupunkilehti Sarana.