Kattiloita, koneita, vaneria, höyrypannuja, kettinkiä, kehyslistoja, hevosenkenkiä ja työkaluja
- niistä on Taidetehtaan historia tehty. Nyt on luovuuden ja palveluiden aika kukoistaa tehtaan saleissa.

Vuosikymmenten ajan tehdas on vaikuttanut Porvoon teolliseen elämään, kaupungin hyvinvoinnin kasvuun sekä viime vuosikymmeninä myös kulttuurin ja taiteen edistämiseen. Kevät sai Porvoossa upean huipennuksen, kun pitkän työurakan jälkeen kunnostettu Taidetehdas on vihdoin avoinna kaikille! 

Luovien toimialojen kehittämisestä Taidetehtaalla vastaa Taidetehtaan säätiö, jonka yhtenä kehityskohteena on tehtaan tapahtumatuotanto. Taustalla on tarve tuoda Taidetehtaalle monipuolista tapahtuma-antia sekä halu synnyttää valtakunnallinen sisältö- ja tapahtumatuottajien verkosto. Luova tila -hankkeen toimenpiteenä kerättiin kasaan Taidetehtaan Advisory Boardin (TAB), joka koostuu valtakunnallisista ja paikallisista tapahtumatuottajista. Yhdessä TABin kanssa säätiö haluaan luoda Taidetehtaalle toimintatapoja ja palveluita, joita tuottajat tarvitsevat. 

”TABin jäsenten asiantuntevuus tulee tällä tavoin suoraan Taidetehtaan ja porvoolaisten hyödyksi. Näin saadaan hankkeessa toteutettu toimenpide pysyväksi osaksi porvoolaista luovan alan ympäristöä ”, kertoo Janne Ekman Itä-Uudenmaan kehitysyhtiö Posintra Oy:stä.

Säätiö on myös alkanut kehittää Taidetehtaan Talli -toimintaa, jonka tarkoitus on tukea tapahtumia mentoroinnin, palvelujen ja tilojen avulla. Idea on benchmarkattu Kilkennystä Irlannista, jossa tapahtumakonsepti on hiottu huippuunsa, ja sovellettu Taidetehtaan ympäristöön. Talli-konseptilla tuottajat saavat tapahtumilleen yksilöllistä ohjausta sekä taloudellista tukea ja Taidetehdas puolestaan tiloihin sisältöjä. Toiminnan pitkäjänteisenä tavoitteena on luoda Taidetehtaalle win-win tapahtumaklusteri, joka auttaa sisältö- ja tapahtumatuottajia työssään sekä tuo Taidetehtaalle vuotuisia ja valtakunnallisia tapahtumia taiteen, kulttuurin ja viihteen saralla.

”Alueella on paljon aktiivisia sisällön tuottajia, mutta heille on hyvin vähän tukea tarjolla. Tällä tavalla tarjotaan sellaista tukea jota tuottaja/tuottajat oikeasti tarvitsevat”, Janne toteaa.

Lue Taidetehtaasta ja tulevasta ohjelmistosta lisää: www.taidetehdas.fi.

Noora Vaaraniemi

Kirjoittaja työskentele Luovien alojen verkoston ja Luova Tampere -verkoston parissa.