European Agenda for culture, Work Plan for culture 2011-2014
What does a creative partnership look like and what makes creative partnerships so relevant today? Read report of concrete suggestions on how creative partnership can be operated. POLICY HANDBOOK on Promotion of Creative Partnerships
TAITEESTA TOISEEN. Taidelähtöisten menetelmien vaikutuksia
Pälvi Rantala & Satu-Mari Jansson (toim.) 2013
Lapin yliopiston julkaisu
Tutkimusjulkaisu esittelee uutta tutkittua tietoa taidelähtöisillä menetelmillä aikaansaaduista vaikutuksista ja taidelähtöisten menetelmien käytöstä työkontekstissa. Monitieteinen tutkijaryhmä lähestyy artikkeleissaan aihetta eri tulokulmista, yhdistäen erilaisia taidelähtöisiä menetelmiä, teoreettisia näkökulmia ja tieteen ja taiteen keinoja.
Lue julkaisu.
Taiten tuottoa
Elli Oinonen-Edén (toim.) 2013
Taiten tuottoa -hanke, Itä-Suomen yliopisto
Hankkeen (2011-2013) loppujulkaisussa esitellään mm. Taiten tuottoa -hankkeen ja sitä edeltäneen Työhyvinvointia kulttuurista -hankkeen (2009-2011) pilotit, yhteensä kahdeksan, työhyvinvointia tukevien kulttuuri- ja taidelähtöisten menetelmien käytöstä ja vaikutuksista työyhteisöissä. Lisäksi esitellään Taiten tuottoa -toimintamalli sekä suunnitelma pysyvän Taiten tuottoa -keskuksen perustamiseksi Joensuuhun Esittävän taiteen tila ry:n hallinnoimana.
Lue julkaisu.
Hyvinvointia kulttuurista - esimerkkejä kulttuuritoimijoiden sekä sosiaali- ja terveyssektorin yhteistyöstä Etelä-Pohjanmaalla
Aapo Jumppanen, Timo Suutari 2013
Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti
Selvityksen tarkoituksena on ollut kartoittaa ja koota yhteen hyvinvointia kulttuurista-teemalla toteutettuja hankkeita ja niissä syntyneitä hyviä käytäntöjä sekä toimintamalleja Etelä-Pohjanmaan alueella. Lisäksi on tunnistettu kulttuuritoimijoiden sekä sosiaali- ja terveyssektorin yhteistyömalleja ja mahdollisuuksia kehittää alojen välistä yhteistyötä. Työn toteuttajana on toiminut Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti. Aloite selvitykselle on tullut Etelä-Pohjanmaan liiton kulttuurilautakunnalta. Tausta-aineistona on käytetty ohjelma-asiakirjoja, hankeraportteja sekä alaa koskevia selvityksiä ja tutkimusjulkaisuja.
Lue julkaisu.
Training Artists for Innovation: Competencies for New Contexts
Joost Heinsius, Kai Lehikoinen 2013
Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu
Taiteilijat voivat taiteellisella osaamisellaan auttaa ihmisiä ja organisaatioita kehittämään omaa luovuuttaan. Onnistuakseen siinä he tarvitsevat kuitenkin taiteellisen ydinosaamisen lisäksi monenlaista erityisosaamista. Kirja kuvaa mm. näitä tarvittavia erityisosaamisia. Kirja on syntynyt osana EU:n kulttuuriohjelman rahoittamaa Training Artists for Innovation -hanketta ja se edistää omalta osaltaan opetus- ja kulttuuriministeriön Arvokas työelämä -prosessin ja työ- ja elinkeinoministeriön työelämän kehittämisstrategian tavoitteita saada taide- ja kulttuurilähtöinen osaaminen yritysten ja työyhteisöjen voimavaraksi eri toimialoilla.
Lue julkaisu.
Artistic interventions in organizations: Finding evidence of values-added
Ariane Berthoin Antal, Anke Strauß, TILLT Europe, 2013
Osana ”Creative- Clash”-hanketta, julkaisussa tarkastellaan soveltavan taiteen todettuja vaikutuksia organisaatioiden kehittämisessä ja innovaatioiden synnyttämisessä. Aineistona on käytetty kattava määrä olemassa olevaa kirjallisuutta soveltavasta taiteesta. Kirjallisessa katsauksessa jaetaan soveltavan taiteen vaikuttavuus 8:an eri kategoriaan, aktivoinnista aina strategiseen vaikuttavuuteen asti ja todetaan, että taiteen soveltamisen vaikuttavuus voi olla merkittävä organisaatioissa.
Lue julkaisu.
Artists in organisations - mapping of European producers of artistic interventions in organisation
Anna Grzelec, Tiago Prata, TILLT Europe, 2013
Toisessa Creative Clash-julkaisussa kartoitetaan eurooppalaisia soveltavan taiteen tuottajia, eli niitä taiteen toimijoita, jotka tarjoavat taiteen osaamistaan ja palvelujaan muiden alojen organisaatioiden kehittämiseen ja innovaatiotoimintaan. Julkaisu tarjoaa ajankohtaista tietoa siitä, missä määrin ja minkälaisia soveltavan taiteen palveluntarjoajia kentällä on. Lisäksi tutkimuksessa kartoitetaan palvelujen tilaajapuolta ja tarkastellaan tilaavien organisaatioiden kirjoa, niiden tarpeita ja motivaatioita soveltavan taiteen hyödyntämiseen.
Lue julkaisu.
Support-schemes for artistic interventions in Europe - a mapping and policy recommendations
Anna Vondracek, TILLT Europe, 2013
Kolmas Creative Clash-hankkeesta seurannut julkaisu kartoittaa soveltavan taiteen tuottajille tarjottavia tukia (julkisia ja yksityisiä). Kartoitus perustuu eurooppalaisille alan toimijoille tehtyyn kyselytutkimukseen sekä haastatteluihin. Tutkimuksessa tarkastellaan syvemmin eri tukimuotoja ja niiden hyötyjä tuottajille, ja annetaan kehittäjille ja päättäjille myös suosituksia tukien kohdentamisesta.
Lue julkaisu.
Creative SpIN – Creative Spillovers for Innovation
URBACT II Thematic Network, 2012
Julkaisu on viime vuonna käynnistyneen, EU-rahoitteisen ”Creative Spin”-hankkeen alkuvaiheen raportti, joka käsittelee kulttuuri- ja luovien alojen tuomia mahdollisuuksia innovaatioiden synnyttämisessä. Julkaisussa esitellään mm. ”creative spilloverin” käsite ja korostetaan kulttuuripohjaisen luovuuden hyödyntämistä muilla aloilla, kuten tieteen, teknologian tai liiketalouden sektoreilla, innovaatioiden synnyttämiseksi.
Lue julkaisu.
Voimaa taiteesta - Malleja taiteen soveltamiseen hyvinvointialalla
Malte-Colliard, Katri & Marjukka Lampo (toim.). Tutkivan teatterityön keskuksen julkaisu, Tampereen yliopisto, 2013
Voimaa taiteesta -hankkeessa laadittu opas esittelee hankkeen pilottiprojekteissa kehitetyt taiteen soveltavien menetelmien toimintamallit sosiaali- ja terveysalan asiakastyöhön. Toimintamalleissa hyödynnetään eri taiteen lajeja teatterista, sanataiteesta ja kuvataiteesta aina tanssiin, musiikkiin, valokuvaan ja elokuvaankin.
Lue julkaisu.
Managing artistic interventions in organisations: a comparative study of programmes in Europe
TILLT Europe, 2011
Julkaisu kuvailee ja vertaa kuutta soveltavan taiteen projektia viidessä eri Euroopan maassa (Ranska, Espanja, Ruotsi, Sveitsi ja Iso-Britannia). Kuukausien mittaisissa projekteissa taiteen ja liike-elämän toimijat ovat tehneet yhteistyötä, oppineet toisiltaan ja synnyttäneet yhdessä aivan uudenlaista tietoa. Vertaileva selvitys tarjoaa moninaisia malleja, ohjeita sekä inspiraation lähteen toimijoille, jotka ovat kiinnostuneita taiteen soveltamisesta omassa organisaatiossaan.
Lue julkaisu.
Transforming organisations with the arts
TILLT Europe, 2009
Raportti tarjoaa tutkimuskehyksen taiteen organisaatioihin tuoman lisäarvon arvioimiseksi. Julkaisu perustuu tehtyihin tutkimuksiin, olemassa olevaan kirjallisuuteen sekä "Artfull Research" -työpajoihin, joissa taiteen, tieteen ja yrityselämän sekä välittäjäorganisaatioiden edustajat jakoivat kokemuksiaan taiteen soveltamisesta organisaatioissa.
Lue julkaisu.
”Arts & Business” Creative alliances - a Collection of cases in the North
Produforum 2009
Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman Produforum-hankkeen katalogijulkaisu esittelee case-esimerkkejä kulttuurin ja elinkeinoelämän yhteistyöstä Pohjoismaissa. Julkaisu voi toimia tiedon sekä inspiraation lähteenä taiteen ja liike-elämän välisestä yhteistyöstä - sen muodoista ja merkityksistä.
Lue julkaisu.
Taidetaustaisen osaamisen hyödyntäminen yritysten kilpailukyvyn vahvistamisessa
Luovan Suomen julkaisuja 1
Eija Mäkirintala 2009
Luova Suomi, Cupore
Selvitys avaa keskustelua siitä, miten taide- ja kulttuuritaustaista osaamista voi hyödyntää minkä tahansa alan liiketoiminnan kehittämisessä. Keskiössä on erityisesti strategiseen kehittämiseen, taitojen oppimiseen ja organisatoriseen transformaatioon tähtäävä toiminta. Huomion kohteena on yritysten välinen liiketoiminta taidetaustaista osaamista tarjoavan ja sen palveluja tilaavan yrityksen välillä (Arts & Business).
Lue julkaisu.
Esiselvitysprojekti. Kuvataide- ja musiikkiala hyvinvointipalveluiden tuottajina. Loppuraportti 29.8.2011
Petra Havu, Riikka Talvitie, Päivi Rajakari & Tomi Kuusimäki
Suomen Taiteilijaseura ry, Suomen Säveltäjät ry, Satakunnan ammattikorkeakoulu
Suomen Taiteilijaseura on yhteistyössä Suomen Säveltäjien ja Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa toteuttanut esiselvitysprojektin, jossa tarkasteltiin kuvataide- ja musiikkialan tuottamia hyvinvointipalveluhankkeita. Projektissa koottiin aineistoa siitä, mitä kulttuurin ja hyvinvoinnin alalla on tehty, nostettiin esiin innovatiivisia ideoita ja mietittiin, miten niitä voisi kehitellä eteenpäin. Esiselvityksen löydökset ja johtopäätökset on koottu raportiksi.
Lue julkaisu.