Liiketoimintamallit ja kulttuurivienti


Liiketoimintamallit

Digitalisoitumisen vaikutukset luovien toimialojen liiketoimintamalleihin
Luovan Suomen julkaisuja 4
Stenvall-Virtanen, Sari, Grönlund, Mikko, Norberg, Aarne, Pönni, Veijo & Toivonen, Timo E. 2011
Luova Suomi, Turun yliopiston kauppakorkeakoulu BID Innovaatiot ja yrityskehitys, Cupore 

Selvitys tarkastelee digitalisoitumisen vaikutuksia luovien toimialojen liiketoiminta- ja ansaintamalleihin lähinnä Suomessa mutta myös kansainvälisessä kontekstissa. Selvitys kattaa ainoastaan yritysmuotoisen toiminnan. Selvityksessä tarkastellaan tarkemmin digitalisoitumisen vaikutuksia elokuva-alan, pelialan, musiikkialan ja kustannusalan kehitykseen.
Lue julkaisu.

Nykytaiteen markkinarakenne, ansaintalogiikka ja uudet liiketoimintamallit
Luovan Suomen julkaisuja 2
Kira Sjöberg 2010
Luova Suomi, Cupore

Selvityksessä kuvataan kuvataidemarkkinoiden rakennetta ja kuvataiteen ansaintalogiikkaa Suomessa suhteessa kansainvälisen taidemarkkinan toimintamalleihin ja tulevaisuuden taidemarkkinakenttään. Keskeisessä osassa selvityksessä ovat Suomen kuvataidekenttään, kuvataiteen markkinarakenteisiin sekä niitä koskevaan yhteiskunnallisen keskusteluun liittyvät ongelmat sekä asenteet suomalaisten markkinatoimijoiden näkökulmasta.
Lue julkaisu.

Sisältötuotannon liiketoimintamallit
Kallio, Jukka, Pulkkinen, Matti & Tiilikka, Jussi 2002
LTT-Tutkimus

Tämän kehitysyhtiö Culminatumin tilaaman tutkimuksen tarkoituksena oli tuottaa tietoa
digitaalisen sisältötuotannon liiketoimintamalleista. Tutkimuksen avulla haluttiin tuottaa tietoa
erityisesti siitä, miten mikro- ja pk-yritykset voisivat kasvattaa liiketoimintaansa ja parantaa sen kannattavuutta hyödyntämällä monimediamalleja sekä lisensoimalla ydintuotteeseensa liittyvien oheistuotteiden valmistusoikeuksia. Tutkimusraportti koostuu kahdesta pääluvusta: niistä ensimmäisessä analysoidaan ja määritellään tutkimuksen avainkäsitteet ja toisessa analysoidaan ja kuvataan joukko liiketoimintamalleja. Viimeisessä luvussa esitetään yhteenveto ja tehdään johtopäätökset tutkimuksesta.
Lue julkaisu.

Luovan kentän yritystoiminta – elinkelpoisuus ja kehityssuunnat
Turun kauppakorkeakoulu, Mediaryhmä 2007

Tämä selvitys oli osa kauppa- ja teollisuusministeriön rahoittamaa ESR-projektia, jonka
tarkoituksena oli kehittää luovien alojen yritysten liiketoimintaa ja kansainvälistymistä, tuottaa toimialatietoa sekä kehittää toimintaympäristöä ja rakentaa verkostoa alan hankkeiden ja projektien välille. Selvityksen tavoitteena oli kuvata luovan toiminnan kentän suoraa kansantaloudellista merkitystä Suomessa vuonna 2005 sekä kartoittaa tähän liittyvän
yritystoiminnan kehitystä vuodesta 2000 vuoteen 2005. Selvityksen lähtökohtana käytettiin
Euroopan Komission vuonna 2006 julkaiseman The Economy of Culture in Europe -selvityksen
sisältämiä määritelmiä ja metodologista lähestymistapaa. Julkaisussa esitellään selvityksen
tulokset.
Lue julkaisu.

Verkostoyhteistyön merkitys kulttuurialan yritystoiminnan kannalta. Case: Helsinki 2000 kulttuurikaupunkivuosi
Andersén, Tuukka & Vaihekoski, Mika 2001
TT-tutkimus Oy

Tutkimuksen tavoitteena oli ”selvittää ja tuoda esille tietoa kulttuurialalle tyypillisistä
liiketoimintamuodoista ja ansaintatavoista sekä kartoittaa alan nykytilaa”. Tutkimuskohteiksi
valittiin kulttuuritoimialan yritykset, jotka osallistuivat Helsinki 2000 kulttuurikaupunkivuoden tuottamiseen. Tutkimuksessa haluttiin tarkastella millaisia yritykset ovat kulttuuritoimialalla,
millaista yhteistyötä toimialalla tehdään, mitä hyötyä yhteistyöstä on yrityksille, millaisena
yritykset kokivat Helsinki 2000-hankkeen, miten hanke vaikutti yritysten toimintaan ja mitkä ovat kulttuurialan yritysten tulevaisuudensuunnitelmat. Julkaisun aluksi tarkastellaan kulttuurialaa ja -yrittäjyyttä sekä esitellään kulttuurikaupunkivuosi 2000. Tämän jälkeen esitellään tutkimuksen perusjoukko ja tehdään sille taloudellinen analyysi sekä käydään läpi haastattelututkimuksen tuloksia. Lopuksi tehdään vielä yhteenveto tuloksista ja annetaan suosituksia.
Lue julkaisu.


Kulttuurivienti

Luovien alojen vientiä Kaliforniaan selvitetty

Suomen Los Angelesin konsulaatin toimeksiannosta tehdyn selvityksen mukaan suomalaisten määrä Etelä‐Kalifornian alueella on merkittävästi kasvanut viime vuosina. Selvityksen mukaan tulokkaat toimivat pääosin luovilla aloilla tai niihin sidonnaisilla aloilla. Selvitys osoittaa selkeän tarpeen suunnata toimia ja resursseja luovien alojen suuntaan.

Selvityksen toteuttamisesta vastasi Aalto-yliopiston luovien alojen kansainvälisen liiketoiminnan tohtoriopiskelija Laura Laaksonen (DI). 2012.

Lue koko raportti.

Lue tiivistelmä englanniksi.

Suomalaisella luovuudella läpimurto maailmalle? Luovien alojen yritysten kansainvälistymisen ja rahoituksen selvityshanke. Yhteenvetoraportti
Handelberg, Jari & Karhunen, Päivi (toim.) 2009
Pienyrityskeskus, opetusministeriö

Opetusministeriön ESR-varoin rahoittaman, laajasti ja kattavasti luovien alojen yritysten kansainvälistymistä selvittäneen tutkimuksen yhteenvetoraportti syventyy luovien alojen kansainvälistymisen problematiikkaan. Julkaisussa esitellään haastatteluiden ja kyselyn pohjalta asiantuntijoiden ja yrittäjien näkemyksiä luovien alojen yritysten kansainvälistymisestä. Johtopäätöksissä pyritään vastaamaan luovien alojen yritysten kansainvälistymisen tukitarpeisiin.
Lue yhteenvetoraportti.

Hankkeen muut tutkimusraportit ovat ladattavissa alta. N-84 perustuu asiantuntijahaastatteluiden tuloksiin ja N-85 perustuu laajan yrityskyselyn tuloksiin. 

N-84 Sirpaleisuudesta kilpailukyvyn keskiöön - Asiantuntijoiden näkemyksiä luovien alojen kansainvälistymisestä. Lue julkaisu.

N-85: "Kannattaa ottaa pienikin siivu" - Luovien alojen yritysten näkemyksiä kansainvälistymisestä. Lue julkaisu.

Kulttuuriviennin vahvistaminen edustustojen ja instituuttien yhteistyötä kehittämällä – Selvitys kulttuuri- ja tiedeinstituuttien ja edustustojen yhteistyöstä asemamaissaan kulttuuriviennin alueella
Niinikoski, Marja-Liisa & Kiiski, Esko 2007
Net Effect Oy

Konsulttipalveluyritys teki ulkoasiainministeriön ja opetusministeriön toimeksiannosta selvityksen, jossa haluttiin ”tarkastella Suomen edustustojen sekä kulttuuri- ja tiedeinstituuttien roolia ja yhteistoimintaa suomalaisen kulttuurin tunnetuksi tekemiseksi ja kulttuuriviennin edistämiseksi asemamaissaan”. Selvitys liittyy kolmen ministeriön yhteiseen kulttuurivientihankkeeseen sekä sen pohjalta laadittuun kansallisen kulttuuriviennin kehittämisohjelmaan vuosille 2007-2011. Selvityksen tavoitteena oli tuottaa tietoa edustustojen ja kulttuuri- ja tiedeinstituuttien yhteistyön ja -toiminnan organisoinnin pohjaksi. Julkaisussa esitellään selvityksen tulokset sekä tehdään niiden pohjalta kehittämisehdotuksia.
Lue julkaisu.

Kulttuuriviennin toteutettavuusselvitys. Kulttuurin ja liike-elämän yhteistyö – kohteena Venäjä. Loppuraportti 7.8.2006 Suomen Pietarin Instituutille 
Niconor Oy

Tämän Suomen Pietarin Instituutin teettämän selvityksen avulla haluttiin tuottaa tietoa siitä,
voisivatko Venäjällä toimivat suomalaisyritykset tarjota kanavan suomalaiselle kulttuuriviennille ja toisaalta, voisiko suomalainen kulttuuri tarjota suomalaisyrityksille kilpailutekijän, joka edistäisi niiden menestystä Venäjällä. Lisäksi haluttiin selvittää, voitaisiinko Suomeen suuntautuvaa venäläismatkailua edistää suomalaisen kulttuurin keinoin. Julkaisu on selvityksen loppuraportti. Raportissa esitellään selvitysprojekti ja käsitellään kulttuurin sponsorointia, yritysten kulttuuriyhteistyötä Venäjällä ja niiden odotuksia kulttuuriyhteistyöltä sekä erilaisia kulttuuriyhteistyön toimintamalleja. Lopuksi annetaan suosituksia kulttuuriyhteistyön edistämiseksi. Raportin liitteeksi on koottu case-esimerkkejä selvitystyön yhteydessä suoritetuista yritysten ja kulttuuritoimijoiden yhteistyökokeiluista Venäjällä.
Lue julkaisu.

Kulttuuriviennin liiketoimintamallit
Leikola, Markus & Leroux, Päivikki 2005
Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes

Konsulttipalveluyritys valmisti Tekesin toimeksiannosta selvityksen suomalaisen kulttuuriviennin liiketoimintamalleista. Selvitys oli osa kolmen ministeriön yhteistä kulttuurivientihanketta. Julkaisussa käsitellään aluksi kulttuuriteollisuuden kansainvälisessä kaupassa tapahtunutta murrosta ja tehdään kulttuuriviennin benchmarkaus valituista verrokkimaista Ruotsista ja Ranskasta. Sen jälkeen tarkastellaan kulttuuriviennin liiketoiminnan kehittymistä Suomessa, markkinoinnin ja myynnin pullonkauloja sekä caseja suomalaisyritysten innovatiivisista kansainvälistymistavoista. Lopuksi käsitellään kulttuurivientiä kansantalouden näkökulmasta ja tehdään kulttuuriviennin edellytysten luomiseen ja vahvistamiseen, klusterikehitykseen ja pkyritysten viennin kehittämiseen liittyviä suosituksia.
Lue julkaisu (hae julkaisun nimellä).