Tanskalaisten liike-elämän sekä kulttuurin ja taiteen toimijoiden aloitteesta syntynyt Culture Score Card -työkalu pyrkii auttamaan luovien alojen projektien menestyksen takaamisessa.

Yrityksen ja organisaatioiden onnistumisia mitataan lähes poikkeuksetta taloudellisin mittarein. Taiteen ja kulttuurin hyötyjä on vaikea sovittaa kvantitatiiviseen mittaristoon, ja siksi kyseisten alojen projektien onnistumiset voivat jäädä ihmisten mielissä häilyviksi.

Culture Score Cardin, eli CSC-työkalun, kehittäminen sai alkunsa muutama vuosi sitten Tanskassa, kun konsultin, lakimiehen, kirjanpitäjän, tapahtumajärjestäjän, pankin toimitusjohtajan, viestinnän asiantuntijan sekä kulttuuriministeriön edustajan muodostama joukko*) tunnisti tarpeen löytää yhteinen kieli taiteen ja liike-elämän toimintatapojen välille. Tarinan alkuasetelma saattaa kuulostaa vitsin aloitukselta, mutta aloite on kaikkea muuta kuin sitä. Ryhmän tavoite on ollut kunnianhimoinen ja monta eri näkökulmaa on otettu huomioon työkalun kehittämisessä.

Culture Score Card toimii eräänlaisena testityökaluna, jolla voidaan testata taide- ja kulttuuriprojektien onnistumisprosentti. Työkalun tavoitteena on parantaa taiteen ja kulttuurin projektien menestyminen ja huomioon otetaan monien eri sidosryhmien näkemys onnistumisesta, kuten yleisön, sponsoreiden ja kriitikoiden silmissä. Työkalumallissa arvoidaan onnistumista niin projektin alussa, sen aikana, sekä projektin jälkeen. Työkalun käytössä painotetaan myös sidosryhmien osallistumista koko prosessiin: onnistumisen kriteerit tulee luoda yhteisymmärryksessä ja etukäteen.

Culture Score Card -työkaluun on mahdollista tutustua konkreettisemmin ensi vuoden tammikuussa järjestettävässä NordMatch-konferenssissa, jossa yksi työkalun kehittäjistä, Lennart von Haffner, kertoo, kuinka taata luovien alojen projektien onnistuminen Culture Score Cardin avulla. Nordmatch on vuosittainen, kansainvälinen verkostoitumistilaisuus Baltian ja Pohjoismaiden luoville tekijöille ja kulttuuritoimijoille.

Lue lisää Culture Score Card -työkalusta: www.culturescorecard.com.
Lue lisää NordMatch-tapahtumasta ja ilmoittaudu: blogg.produforum.fi/nordmatch.

*) Ryhmä muodostui seuraavista henkilöistä (järjestyksessä): Lennart von Haffner, Teddy Wivel, Jens Gehl, Christian Have, Mr. Lars Jensen, Charlotte Bender ja Mr. Per Voetmann.
 
Kuva: Leo Reynolds, Creative Commons