Taiteen soveltavasta käytöstä on puhuttu paljon viimeisen parin vuoden aikana. Omassa toiminnassani olen käytännön tasolla nähnyt, miten kuvataiteilija tekee näkymättömästä näkyvän ja kysyy onko tämä tässä kiinnostavaa, olennaista tai tärkeää? Prosessien näkyväksi tekeminen ja niiden olemisen kyseenalaistaminen onkin kuvataiteilijan ydinammattitaitoa. Taiteilijan herättämien kysymysten luulisi kiinnostavan myös yhteiskunnassa laajemmin, erityisesti nyt, kun pohditaan kestävän kehityksen kysymyksiä. Minua nämä kysymykset kiinnostavat äärimmäisen paljon, koska uskon asioiden näkyväksi tekemiseen.
Taiteilijan ammatti-identiteetti ja ansaintalogiikka, sekä työn rahallisen arvon yhdistäminen taiteen tekemiseen ovat keskeisiä kysymyksiä tänä päivänä. Design-ajattelun ja taiteellisen ajattelun ero on hienovarainen. Professori Rob Goffeen (London Business School) näkemys on, että taiteellinen ajattelu kysyy kysymykset, design-ajattelu puolestaan pohtii, miten laittaa käytäntöön herätetyt kysymykset. Tässä vaiheessa epäolennaista on, voidaanko näitä kahta ajattelutapaa erotella toisistaan, toimivatko ne käsi kädessä tai mitä ammattitaitoa ne vaativat. Olennaista on, että taiteellista osaamista hyödyntämällä voidaan todistetusti tehdä parempia ratkaisuja, säästää pitkässä juoksussa rahaa ja rakentaa parempaa yhteiskuntaa – sen luulisi kiinnostavan meitä kaikkia.
Taiteellisen osaamisen hyödyntäminen yritysmaailmassa loisi varmasti uutta ja innostavaa – mutta kuka uskaltaa antautua taiteellisen prosessin vietäväksi ja luottaa siihen, ilman, että puuttuu taiteilijan tekemiseen? Väitän, että tulevaisuudessa b to b -liiketoiminta luovilla aloilla kehittää taidemarkkinoita enemmän tuotteiden ostamisesta (taideobjekti) palveluiden ostamiseen (taideprosessi). Jotta tähän voidaan päästä, on monien asioiden muututtava niin luovilla aloilla kuin yritysmaailmassakin. Nyt designpääkaupunkivuoden alla olisi kuitenkin hyvä sauma avata keskustelua ja miettiä; miten voimme todella parantaa maailmaa taiteellista osaamista hyödyntämällä yhteistyössä taiteilijan kanssa ja taiteilijan näkemystä arvostaen?
Keskustelu taiteellisen osaamisen mahdollisuuksista jatkuu lokakuussa 2012 pidettävässä Smart Design, Smart Process konferenssissa.
Kira Sjöberg
Kirjoittaja on erilaisia tuotteita ja palvelukokonaisuuksia taiteen ja kulttuurin parissa tarjoavan ArtShortCut Oy:n toimitusjohtaja ja Finnish Arts and Business Association SABA:n puheenjohtaja.