Kansanedustaja Eila Tiainen (vas.) vieraili Keski-Suomen luovan talouden kehittäjäryhmän kokouksessa 2. huhtikuuta kertomassa, miten luova talous ja kulttuurin kehittäminen näyttäytyvät hallitusohjelmassa. Tiainen oli pettynyt lukutalkoonsa niukkaan tulokseen - ohjelmassa on vain ympäripyöreitä ja niukkoja mainintoja luovista aloista ja luovasta taloudesta.

Hallitusohjelmaan kirjatut tavoitteet konkretisoituvat kärkihankelistassa, jossa on seitsemän luovaa taloutta edistävää toimenpidettä vuosille 2011–2015. Listan mukaisesti TEM ja OKM kehittävät toimintamalleja luovilla aloilla toimivien henkilöiden työllistämiseksi, tukevat kulttuuriyrittäjyyttä ja luovien alojen työpaikkojen syntymistä sekä edistävät kulttuurivientiä ja luovien alojen markkinointiosaamista. Myös kansallista muotoiluohjelmaa luvataan edistää.

Luvassa on lisäksi selvityksiä luovan talouden kehittäjätoiminnasta ja ministeriöiden välisestä koordinaatiosta, luovien alojen yritysten pääomasijoitusrahastosta ja luovien alojen työ-, sosiaaliturva- ja verolainsäädännön uudistustarpeesta.

Toimenpiteitä selvitysten sijaan

Tiaista kummastuttaa valtionhallinnon tarve tehdä uusia selvityksiä. Edellisellä hallituskaudella on Tiaisen sanojen mukaisesti tehty ”kamalasti selvityksiä”, jotka ovat jääneet tähän mennessä irrallisiksi. Selvityksiä ei ole käytetty riittävästi politiikan ohjaamiseen.

Esimerkiksi luovan talouden ja kulttuuriyrittäjyyden tulevaisuustyöryhmä julkisti noin vuosi sitten esityksen luovan talouden ja kulttuurin kehittämistoimenpiteiden 2010–2020 toimeenpanosta. Työryhmä ehdotti muutosprosessin käynnistämistä, jonka seurauksena luovan talouden ja kulttuuriyrittäjyyden yrityspalvelut keskitettäisiin yhteen asiantuntevaan organisaatioon ja vahvistettaisiin ministeriöiden välistä strategista ja käytännön koordinaatiota.

”Kuulin, että selvityksen vieminen käytäntöön on vaiheessa. Tätä kokousta varten tehdyn selvitystyöni perusteella sanoisinkin, että luovien alojen ja luovan talouden kehittäminen on nyt yleisesti ottaen vaiheessa”, Tiainen harmitteli. Tiainen oli pettynyt selvitystyöhönsä, sillä hän ei ollut saanut juuri mitään konkreettista tietoa luovan talouden kehittämisen nykytilasta. Miten hallitusohjelmassa esiin nostettuja toimenpiteitä viedään eteenpäin?

”Pyysin tietoja eduskunnan sisäisestä tietopalvelusta ja sieltäkin sain käsiini vain läjäpäin selvityksiä ja tutkimuksia”, harmittelee Tiainen.

Lisätietoa Jalostamon kohtalosta

Tiainen kaiveli ajankohtaista tietoa myös ottamalla yhteyttä teollisuusneuvos Sakari Immoseen, joka on Kasvuyritykset-ryhmän ryhmäpäällikkö työ- ja elinkeinoministeriöstä. Puhelu toi hieman valoa muuten niin pimeään ja epävarmana vellovaan tilanteeseen. Immosen mukaan luovien alojen asema ministeriöiden työlistalla on hyvinkin ruusuinen.

”Immosen mukaan ongelmana on luovien alojen kehittämisen hajanaisuus ja koordinoimattomuus. Valtionhallintoon ei tule uutta yksikköä luoville aloille, vaan entiset hoitavat. TEM:n ja OKM:n välille luodaan nyt uutta yhteistyötä”, kertasi Tiainen Immosen kertomisia.

Immonen oli kertonut Tiaiselle myös, että uutta luovien alojen omaa Tekesiä ei tule. Sellaiselle ei koeta olevan tarvetta, koska Tekes jo nykyisellään tukee luovia aloja vuosittain noin 10 miljoonalla. Immonen oli kertoillut myös päätöksestä lopettaa valtakunnallinen luovien alojen Jalostamo-palvelu ja luoda tilalle kaikkia aloja koskettava uudenlainen yrityspalvelusysteemi. 

”Lupaan selvittää pohjamutia myöten, miksi Jalostamo-palvelu lakkautettiin niin yllättäen”, Tiainen lupasi kehittäjäryhmälle, joka ihmetteli kiitellyn Jalostamon ikävää kohtaloa.

Tiainen kertoi, että kevät 2012 on muutenkin oivallinen aika nostaa valtionhallinnossa esille luovan talouden merkittävyyttä. TEM:ssä on käynnistymässä keskustelukierros, jossa puidaan mm. luovien alojen roolia ministeriössä. Luovan talouden edistäminen voi saada yllättävää puhtia, sillä myös elinkeinoministeri Jyri Häkämies on halukas kehittämään suomalaista luovaa taloutta. 

Pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen ohjelma.

Hallitusohjelman luovaa taloutta käsittelevät kärkihankkeet.

Luovan talouden ja kulttuuriyrittäjyyden tulevaisuustyöryhmän esitys 23.3.2011.

Teksti ja kuva: Mervi Leinonen, Keski-Suomen liitto

Paluuviite-osoite